Wij bieden een diversiteit aan ontwikkeltrajecten binnen WLZ, WMO en Participatiewet
Ontwikkeltrajecten bij hét Bakkerscafé
Hét Bakkerscafé is gespecialiseerd dienstverlener in arbeid gerelateerde ontwikkeltrajecten
Mensen met een beperking of tijdelijke uitval op lichamelijk, verstandelijk of psychiatrisch gebied krijgen de mogelijkheid zich op hun eigen niveau en tempo te ontwikkelen op het gebied van sociale activering, zelfredzaamheid, persoonlijke vaardigheden en specifieke arbeidsvaardigheden. Het doel is de voorwaarden te scheppen dat mensen zich kunnen ontwikkelen naar de meest optimale vorm van maatschappelijke participatie.
Het team heeft een grote verscheidenheid aan vragen en mogelijkheden. Hét Bakkerscafé biedt daarom diverse trajecten; ontwikkelingsgerichte dagbesteding, sociale activering, arbeidsmatige dagbesteding, SW-banen, vrijwilligerswerk, wajong- en participatiebanen. Hierbij werkt hét Bakkerscafé in hoofd- en onderaannemerschap samen met een twintigtal zorginstellingen, gemeentes, vso scholen, werkbedrijven en reïntegratiebureau’s.
We bieden ontwikkeltrajecten aan met bezigheden in de bakkerij, winkel, keuken, lunchroom, administratie of koeriersplek. Onder deskundige begeleiding kunnen mensen bij ons werken aan hun zelfstandigheid. Stap voor stap wordt bijgedragen aan ontwikkeling en groei naar zelfredzaamheid. Voorop staat “hóe we iets kunnen realiseren” in plaats van “óf we iets kunnen realiseren”. Een creatieve en oplossingsgerichte benadering is hiervoor het uitgangspunt.
In 1 team gaan we voor kwaliteit van ons product en begeleiding, ontwikkeling van elkaar en ons bedrijf en zijn succesvol door samenwerking.
Annemarie
Vrouw van 23 jaar
Na een intensieve opname periode in een psychiatrisch ziekenhuis startte zij met een dagbestedingstraject bij hét Bakkerscafé. Haar kwaliteiten in de horeca kwamen al snel naar voren (serveren, gastvrijheid, gespecialiseerde koffietechnieken).
Op het gebied van arbeidsvaardigheden behoefde zij nog veel training (stabiliteit in aanwezigheid, samenwerking met collega’s en afstemmen sociaal verkeer). Na anderhalf jaar liet zij stabiliteit zien in arbeidsvaardigheden en zat zij aan het plafond wat betreft aan te leren horecavaardigheden bij hét Bakkerscafé.
Er is samenwerking gezocht met een toprestaurant in Nijmegen. Na een proefperiode en warme overdracht heeft zij daar een vrijwilligersfunctie aangeboden gekregen. In dit traject heeft hét Bakkerscafé zowel kandidaat als restauranteigenaar ondersteund en evaluatiemomenten begeleid.
Boris
Man van 26 jaar
Boris heeft een licht verstandelijke beperking en ernstige communicatieve beperking vanwege kaakvergroeiing.
Na afronding van niveau 1 opleiding brood en banket kreeg hij te horen dat verder leren voor hem niet haalbaar was.
Maar Boris wilde werken in een bakkerij en startte een ontwikkeltraject op basis van dagbesteding bij hét Bakkerscafé.
Hij ontwikkelde zich gestaag en groeide meer en meer mee met het productieproces in de bakkerij.
In samenwerking met een SW bedrijf is Boris een baan op maat aangeboden als bakkersassistent en heeft hij in 2014 een contract voor onbepaalde tijd getekend bij hét Bakkerscafé. Na overleg met de leverancier van grondstoffen is een manier gevonden waarop Boris wekelijks zelfstandig de bakkerijbestelling door kan bellen.
Diana
Vrouw van 56 jaar
Diana heeft een verstandelijke beperking. Ze woont in een woongroep van een zorginstelling en heeft jarenlang gewerkt in een fabriek waar ze repeterende elektronische reparaties uitvoerde en dagelijks uitleg nodig had, omdat ze niet begreep wat de taak inhield.
Hét Bakkerscafé biedt haar een werkplek met werkzaamheden die aansluiten bij haar begripsniveau (zoals servetten vouwen, kleding wassen, wegbrengen en ophalen van bestelbriefjes naar gasten).
Diana heeft hiermee een dagelijkse besteding van haar tijd, wordt aangesproken op haar kwaliteiten en niveau en heeft contact met verschillende mensen.
Martin
Man van 41 jaar
Martin leeft met een bipolaire stoornis en kent in zijn leven periodes van goed functioneren op alle leefgebieden, tot extreem gedrag, tot zware depressies.
Hét Bakkerscafé is voor Martin in al deze periodes een geschikte plek.
De ene periode biedt Bakkerscafé een stimulerende werkplek waarin hij uitgedaagd wordt zijn vakvaardigheden in bakkerij en horeca verder uit te breiden. De andere periode biedt Bakkerscafé een werkplek waar begeleiders hem kennen en een noodzakelijke signaalfunctie hebben voor Martin en zijn omgeving om verandering naar extreem gedrag tijdig op te merken en zodat waar nodig ingegrepen kan worden met (medische) ondersteuning.
Een andere periode biedt hét Bakkerscafé een veilige plek waarvan Martin weet dat hij altijd mag komen op het moment dat hij dit aankan en eenvoudiger, niet stresserende taken kan uitvoeren en weer kan wennen aan contact met andere mensen.